Jak lepiej zarządzać kuchnią?

Jak lepiej zarządzać kuchnią?

15 lutego 2023 Wyłącz przez BorysSawicki

Codzienne planowanie posiłków i ich przygotowywanie wymaga odpowiedniego zaopatrzenia lodówki. Dzisiaj jednak bardziej niż kiedyś zwracamy uwagę na to, by jak najmniej jedzenia się marnowało. Czy istnieją sprawdzone sposoby na to, by lepiej zarządzać kuchnią?

Kuchnia w stylu less waste!

Współcześnie wiele mówi się o tym, jak istotne jest odpowiednie zarządzanie żywnością w naszych domach. W praktyce oznacza to tworzenie list zakupów, planowanie posiłków na kilka dni do przodu. Okazuje się, że tak proste czynności są w stanie znacząco zmniejszyć ilość produktów, które wyrzucamy (np. z powodu przeterminowania czy zepsucia). Planowanie posiłków w duchu less waste to jednak nie tylko przemyślane zakupy – sprytne panie domu wiedzą, że jak gospodarować już stworzoną żywnością. Przykładem może być przepis na zupę pomidorową na rosole, który pozostał z niedzielnego obiadu. Taka pomidorówka smaku doskonale, gdyż jej podstawą jest wartościowy bulion na lepszym mięsie. Warto również wspomnieć, że mięso, na którym powstał rosół może być wykorzystane do stworzenia pysznego farszu… na pierogi! Nie trzeba wiele, by zarządzać lepiej kuchnią i by wyrzucać mniej.

Pamiętaj o możliwości mrożenia

Wiele osób zapomina, jak przydatnym rozwiązaniem jest mrożenie nadmiaru pożywienia. Dzięki procesowi mrożenia możemy nawet na kilka miesięcy zachować świeżość owoców, mięsa. Kupując i przetwarzając dane produkty, miejmy na uwadze, że proces mrożenia pozwoli na zminimalizowanie strat związanych z wyrzucaniem nadmiarowego pożywienia. A to, co zostało zamrożone może zostać wykorzystane wtedy, kiedy akurat nie mamy możliwości iść do sklepu. Co można mrozić? Okazuje się, że właściwie wszystko: gotowe dania obiadowe, zupy, sosy, ale też owoce, ryby. Warto pamiętać, że mrożeniu poddać można także świeże drożdże, masło.