Zdrowie i Uroda

ZDROWIE ZIMOWĄ PORĄ

ZDROWIE ZIMOWĄ PORĄ

Naturalne znaczy skuteczne!

Wbrew pozorom istnieje wiele sprawdzonych sposobów na zagwarantowanie sobie zdrowia nawet w najbardziej niesprzyjającym okresie. Zima to pora roku, która szczególnie wystawia nasz system odpornościowy na ciężką próbę. Jak chronić się przed niepożądanym katarem i męczącym kaszlem?

Na szczęście nie musimy czym prędzej pędzić do apteki z zamiarem wykupienia połowy asortymentu, aby zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia. Od dawna jednym z podstawowych sposobów na przeziębienie jest rozgrzewanie organizmu. Niewiele ludzi zdaje sobie sprawę z tego, jak wielkie znaczenie dla naszego zdrowia mogą mieć powszechnie stosowane w kuchni przyprawy. Kardamon, imbir oraz goździki należą do wąskiej grupy przypraw korzennych, które doskonale rozgrzewają ludzki organizm. Ponadto, posiadają także właściwości antybakteryjne oraz przeciwzapalne. Regularne picie herbaty z dodatkiem wyżej wymienionych przypraw pozwoli nam zbudować naturalną warstwę ochronną dla naszego zdrowia. Amatorzy napojów o większej zawartości kofeiny powinni przetestować ulubioną kawę z mlekiem z dodatkiem cynamonu. Takie połączenie przyjemnego z pożytecznym z pewnością przyniesie efekty w postaci lepszego zdrowia i odporności.

Codzienna porcja witamin

Co jeszcze możemy zrobić, aby uchronić się zimą przed infekcjami? Świetnym (i skutecznym!) sposobem na wzmocnienie odporności są świeżo wyciskane soki, szczególnie te z owoców i warzyw o białym zabarwieniu. Czosnek, biała kapusta, rzodkiewka czy kalafiory to rośliny wykazujące działanie antybakteryjne oraz przeciwzapalne, a wspomniany czosnek, uznawany jest za naturalny antybiotyk! Jedną z najskuteczniejszych metod na uzyskanie soku, bogatego we wszystkie składniki odżywcze, mikroelementy i witaminy jest przygotowanie go za pomocą wyciskarki do soków. W przeciwieństwie do tradycyjnych sokowirówek, mechanizm działania wyciskarek sprawia, że na powierzchni soku nie osadza się charakterystyczna „pianka”. Dlaczego to takie ważne? Ponieważ pianka świadczy o dużym natlenieniu soku. Tlen z kolei powoduje szybką degradację składników zawartych w owocach i warzywach. Taka technologia po raz pierwszy została zastosowana w wyciskarkach marki Hurom, która od lat specjalizuje się w udoskonalaniu mechanizmów wyciskania soków. Wszystkie produkty oraz szczegółowy opis wykorzystanej technologii dostępny jest na stronie www.hurom.com.pl, natomiast więcej informacji dotyczących marki znajdziecie tutaj: www.hurompolska.pl.