Ciekawe

Suszenie warzyw i owoców

Jak suszyć owoce i warzywa?
Aby żywność wyschła tak szybko, jak to możliwe, należy pokroić ją w plastry lub małe kawałki. Jeśli jedzenie zawiera mało płynu, dobrze jest wysuszyć w temperaturze pokojowej. Robimy stoisko z cienkimi, tackami, na które wkładamy papier do pieczenia, a następnie jedzenie.

Alternatywą jest użycie rusztu z piekarnika z papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zmienić jedzenie tak, aby nie przyklejało się zbytnio. Następnie wysycha 4-5 dni. Zależy to od zawartości wody, wielkości kawałków. Jeśli to konieczne, przekręć kilka razy na drugą stronę. W ten naturalny sposób już po kilku dniach otrzymasz suszone warzywa i owoce.

Szybkie otrzymanie suszonych warzyw i owoców.

Działa to szybciej i jedzenie jest dłużej zdatne do spożywania, jeśli używasz również źródła ciepła. Można na przykład włożyć jedzenie do piekarnika elektrycznego, przy kominku lub przez suszenie w piecu. Upewnij się, że nie robi się zbyt gorąco, około 50 ° C (zazwyczaj nieco mniej) w piekarniku, i niech drzwiczki piekarnika będą otwarte, aby wilgoć uciekała na zewnątrz.

W przypadku żywności, która długo schnie, może być korzystne uprzednie jej wysuszenie w piekarniku, aby miała zewnętrzną warstwę ochronną i suchą, a następnie pozostawienie do wyschnięcia w temperaturze pokojowej. Obecnie istnieje wiele elektrycznych suszarek / dehydratorów do kupowania dedykowanych, ale jak dotąd udaje się to dobrze dzięki pojedynczemu stojakowi do suszenia.

Suszone warzywa

Wiele warzyw musi być gotowanych 1-2 minuty przed ich wyschnięciem, w przeciwnym razie okres przydatności do spożycia staje się zbyt krótki i mogą stać się niedobre, zanim będą wystarczająco suche. Dotyczy to głównie wszystkich innych warzyw oprócz papryki i porów. W przeciwnym razie procedura jest taka sama jak w przypadku owoców.

Zazwyczaj suszymy paski / pierścienie papryki (można je powiesić jak jabłka), por i marchew. Marchew najpierw gotuje się na krótko, a następnie kroi na plasterki. Upewnij się, że plastry są wystarczająco cienkie. Brokuły również powinny być najpierw ugotowane, w przeciwnym razie mogą już po dwóch dniach być do wyrzucenia. Upewnij się, że używasz małych kawałków lub wysuszyć je najpierw w piekarniku.

Artykuł powstał we współpracy z Suszarniczą Spółką Ogrodnik S.A.