Ciekawe

Piwny savoir-vivre

W naszym kraju piwo zawsze cieszyło się ogromną popularnością, jednak dopiero od pewnego czasu zaczynamy doceniać dobre piwo. Małe, rzemieślnicze browary oferują nam piwa różnicą się barwą, smakiem, rodzajem wykorzystanego chmielu oraz zawartością alkoholu.

Kultura picia piwa

 Jeszcze do niedawna na sklepowych półkach mogliśmy wybierać spośród kilku rodzajów piwa. Obecnie jest ich przynajmniej kilkanaście, a coraz większa popularnością cieszą się różnego rodzaju wariacje piwne: piwa smakowe, niskoprocentowe lub bezalkoholowe. W większych miastach możemy spotkać specjalistyczne sklepy ze złotym trunkiem, w którym do wyboru są setki rodzajów piwa z całego świata. Powstają kolejne multitapy, czyli puby, w których piwa nalewane są  bezpośrednio z beczek. Można zauważyć, iż świadomość picia piwa w naszym kraju jest coraz większa. Wyrabiamy swój smak i odkrywamy kolejne propozycje browarów. Dla coraz większej liczby osób określenia IPA, APA czy IBU nie są już żadną zagadką. Faktem jest, iż piwa oferowane przez browary rzemieślnicze są zdecydowanie droższe od tych, które możemy nabyć w sklepie pod blokiem. Grono osób szybko przekonuje się jednak, iż w tym przypadku warto zapłacić za oferowaną jakość. Szybko odczujemy różnicę nie tylko w smaku, ale również w naszym samopoczuciu następnego dnia – raczej nie będzie nam potrzebny lek na kaca.

Rodzaje szklanek do piwa

 Aby wydobyć z piwa smak i aromat należy wybrać do niego odpowiednią szklankę. Wystarczy jedna wizyta w multitapie, aby zobaczyć, iż praktycznie do każdego rodzaju piwa przeznaczony jest inny rodzaj szkła. Charakterystyczna jest szklanka do piw pszenicznych, która zaprojektowana jest w sposób, który umożliwia trzymanie piany. Szkło tego typu ma rozszerzoną czaszę w górnej części, natomiast zwężenie na samym szczycie pozwala na kumulowanie aromatu. Coraz większe grono zwolenników zdobywają piwa IPA, APA, ALE oraz stouty – jednym słowem piwa, w których wyczuwalny jest silny bukiet i aromat. Do takich trunków wybieramy proste szklanki z grubego szkła, czyli shaker lub nonic. Do piw owocowych używany kielichów (snifterów), które cechują się  dobrym trzymaniem aromatów. Mają stopkę, dzięki czemu nie ogrzewamy piwa trzymając je w ręce – piwa owocowe powinno się pić mocno schłodzone.