Zdrowie i Uroda

Oczyszczanie powierzchni w przetwórstwie żywności

W przetwórstwie żywności bardzo ważną rolę odgrywa higiena. Odpowiedni efekt czystości i ekonomiki całego działania można osiągnąć z wykorzystaniem wysokiej jakości środków i urządzeń.

 

Powierzchnie dzielą się na różne rodzaje i właściwie każdą z nich należy myć z wykorzystaniem innych metod zależnie od jej specyfiki. Na rynku istnieje bardzo niewiele uniwersalnych środków które nadają się zarówno do czyszczenia podłogi, ścian, są wykorzystywane do czyszczenia urządzeń a nawet do powierzchni kontaktujących się z żywnością. Takim właśnie środkiem jest Virkon, który może być dozowany z wiadra, a także za pomocą spryskiwaczy lub rozpylaczy. Jest najbardziej popularnym środkiem stosowanym w polskich gospodarstwach i musimy przyznać, że sprzedaje się lepiej niż rękawiczki ochronne, czy fartuchy dla pracowników.

Warto dodać, że Virkon może być używany w bardzo zróżnicowanych warunkach – skuteczność dezynfekcyjną osiąga przy dużym zapyleniu, albo zanieczyszczeniu roztworu roboczego. Skuteczność gotowego preparatu wynosi nawet 7 dni więc nie ma konieczności ponownego przygotowania wiadra, jeżeli po pierwszej operacji zostało trochę roztworu. Oczywistą zabronioną praktyką będzie dolewanie nowego roztworu do starego, bo to może zmniejszyć jego skuteczność działania.

Polecamy Państwu ten środek do czyszczenia podłóg ścian i urządzeń różnego rodzaju w zakładach przetwórstwa żywności, a także hodowli. Z pewnością połowa gospodarzy wykorzystuje ten środek więc wystarczy zapytać o opinię z jego używania.