Dom i Wnętrze

Jak przystosować małą gastronomię do pracy?

Mała gastronomia (np. budka z hot-dogami) wymaga kompleksowego dostosowania do aktualnie obowiązujących norm. Warto wiedzieć, że musi ona spełnić wszystkie wymogi sanepidu. Oczywiście wymagania wobec kontenerów z jedzeniem są inne, niż wobec restauracji. Dobrze jest skorzystać z pomocy profesjonalnego przedsiębiorstwa remontowego (https://www.awconstruction.pl/).

Przygotowanie środowiska pracy

Miejsce, gdzie będzie przygotowywane jedzenie musi być nie tylko czyste oraz funkcjonalne. Ważne jest to, aby było ono w pełni bezpieczne dla osób przebywających wewnątrz. Pamiętajmy, że nieprawidłowo wykonana instalacja może stanowić poważne zagrożenie. Ekipa remontowa (https://www.awconstruction.pl/) zaprojektuje, a następnie wykona wszystkie niezbędne instalacje. Dodatkowym plusem jest to, że wyspecjalizowane przedsiębiorstwo udziela gwarancji na swoje usługi.

W budce z małą gastronomią potrzebne jest oświetlenie, prąd zasilający sprzęt AGD, czy też dostęp do wody. Trzeb również pomyśleć o wydajnym systemie wentylacyjnym. Mała powierzchnia kontenera sprawia, że temperatura panujące wewnątrz jest znacznie wyższa, niż na zewnątrz.

Wykończenie wnętrza

Budka z małą gastronomią jest zwykle niewielka, więc jej wykończenie nie wymaga dużych nakładów finansowych. Priorytetem jest to, aby wnętrze było ergonomiczne dla użytkowników. Dobrze jest również, jeśli prezentuje się ono estetycznie. Pamiętajmy, że standard wykończenia bezpośrednio wpływa na odczucia naszych klientów. Jeśli kontener nie prezentuje się zbyt dobrze, to ochota na zamówienie posiłku maleje.

Przedsiębiorstwo remontowe (www.awconstruction.pl) w sposób kompleksowy wykończy kontener gastronomiczny. Jest to dla nas sporym ułatwieniem – nie musimy szukać fachowców na własną rękę.

Racjonalna organizacja przestrzeni

Kontener gastronomiczny niesie za sobą sporą ilość ograniczeń. Wynika to z faktu, że nie są to obiekty przestronne. Tutaj liczy się każdy skrawek wolnego miejsca, który pozwala osobie przygotowującej posiłki sprawnie się przemieszczać. Firma remontowa (www.awconstruction.pl) z pewnością pomoże nam zaprojektować przestrzeń, tak aby nie straciła ona swojej funkcjonalności.

W budce z małą gastronomią potrzebne są podstawowe sprzęty oraz sanitariaty. Istotne jest również to, aby posiadać meble, które umożliwią przechowywanie potrzebnych produktów np. opakowań jednorazowych, sztućców. Warto także zwrócić uwagę na blat, na którym będą przygotowywane posiłki. Powinien być on wytrzymały oraz odporny na uszkodzenia związane z eksploatacją.